Publicerad 16-08-2023

Vägen till hållbar segling

Dela artikel

Båtägare runt om i världen står inför utmaningen att balansera sin kärlek till havet med ett ansvar för att skydda det. 

Hållbarhet har varit ett stort fokusområde under de senaste åren. Vi har blivit mer hållbara och bättre på att sätta naturen först. Det finns många tillverkare som har tagit bra steg mot ett grönare fotavtryck, t.ex. elbilarna, som tar över mer och mer av vår vardag. Detta har nu även kommit till båtvärlden. Båtägare runt om i världen står inför utmaningen att balansera sin kärlek till havet med ett ansvar för att skydda det. 

Havet, som vi alla älskar, lockar båtfolk och seglare från hela världen. Men med detta privilegium följer ett stort ansvar för att skydda och bevara vår marina miljö. Miljövänliga metoder för oss som båtägare är inte bara en nödvändighet, utan också ett sätt att se till att vårt hav förblir friskt för framtida generationer. Här är några viktiga miljövänliga metoder som vi som båtägare kan använda för att minimera vår påverkan på den marina miljön: 

1. Elmotorer:
Elmotorer är ett av de mest miljövänliga alternativen på marknaden. De drivs av batterier och ger inga direkta utsläpp under drift. Elmotorer är kända för att vara tysta och kräver minimalt underhåll. Batteritekniken utvecklas ständigt för att göra den elektriska båtupplevelsen bättre. Genom att välja en miljövänlig motor kan du som båtägare inte bara minska din påverkan på miljön, utan också få fördelar som lägre bränsleförbrukning och ljudnivåer samt mer tillförlitlig prestanda. Det är dock viktigt att notera att tekniska framsteg och infrastruktur spelar en avgörande roll för spridningen av dessa gröna motorer. Innan du fattar ett beslut är det viktigt att undersöka vilken typ av grön motor som bäst passar dina båtbehov och den aktuella tillgången på teknik och bränsleinfrastruktur i ditt område. Gröna motorer är inte bara en trend, utan en viktig komponent för att säkerställa en hållbar framtid för båtlivet och skydda vår marina miljö. Genom att göra medvetna val och investera i den här tekniken kan du som båtägare spela en avgörande roll för att skapa en renare och mer hållbar marin upplevelse. 

2. Avfallshantering:
Korrekt avfallshantering är avgörande för att förhindra förorening av den marina miljön. Använd särskilda soptunnor för skräp, återvinning och farligt avfall och se till att göra dig av med det på rätt sätt när du är i land. Undvik helt att kasta skräp överbord, eftersom även små föremål kan ha skadliga effekter på det marina livet.
När vi hör eller ser rapporter om plastföroreningar i haven handlar det ofta om problem utomlands. Och när vi går längs danska stränder och kuster verkar det inte som om enorma mängder skräp hoppar ut över oss. Denna kombination leder till att många danskar inte riktigt tror att vi står inför ett faktiskt avfallsproblem i vårt eget hav.
Tyvärr är verkligheten en annan. Undersökningar har visat att var tredje sill i Stora Bält har plast i magen, och detsamma gäller för 39 % av torsken i Nordsjön. Så många som 93% av sjöfåglarna har visat sig få i sig plast. Detta leder till det uppenbara antagandet att andra sjöfåglar går ett liknande öde till mötes. 

3. Giftfritt underhåll:
Att underhålla sin båt är oundvikligt, men välj giftfria produkter när det är möjligt. Undvik kemikalier och färger som innehåller skadliga ämnen som kan läcka ut i vattnet. Använd miljövänliga alternativ och se till att inga farliga ämnen når havet.
När det gäller antifoulingfärger innehåller nästan alla toxiner som hjälper till att förhindra att alger, musslor och havstulpaner växer på fartyget, vilket är nödvändigt för fartygets manövreringsförmåga. Toxinerna frigörs dock kontinuerligt från antifoulingfärgen, så det finns alltid aktiva substanser på ytan av de behandlade områdena. Dessa gifter är inte bara skadliga för djurlivet, utan även för människor om de inte hanteras på rätt sätt. De negativa konsekvenserna kan redan ses hos många växter och djurarter som sniglar, fiskar och marsvin. Därför bör du tänka noga på vilka produkter du använder, Hempels biocidfria Silic One, en bottenfärg som inte innehåller biocider, men samtidigt inte kompromissar med kvaliteten. detta är ingen reklam för Hempel, men vi anser att deras produkt är värd att nämna eftersom detta är ytterligare ett steg i rätt riktning för grönare segling. 

4. Ansvarsfull ankring:
Undvik att skada koraller och havsbotten när du ankrar. Använd lämpliga förankringar och tekniker för att minimera skadorna på marina ekosystem. Använd också ankare med mjuka blyvikter istället för hårda blyvikter som kan orsaka markföroreningar. 

5. Medvetenhet om djurlivet:
Respektera det marina djurlivet genom att hålla ett säkert avstånd till djur som valar, delfiner och sköldpaddor. Undvik att mata vilda djur eftersom det kan förändra deras naturliga beteende och skada ekosystemet. 

Genom att införliva dessa miljövänliga metoder i din båtupplevelse kan du njuta av den vackra marina miljön samtidigt som du tar en aktiv roll för att skydda den. Kom ihåg att varje litet steg mot ett mer hållbart båtliv gör skillnad och bidrar till att bevara våra marina ekosystem för framtida generationer.

Dela artikel

Andra läste också...

Se alla artiklar här
03-09-2023
En världsomseglares berättelseAtt segla på öppet hav är en otrolig resa som kan bjuda på oförglömliga upplevelser och utmaningar. I den här intervjun med Bruno Skov får vi en glimt av en sådan resaLäs mer
18-07-2023
De vackraste seglingsdestinationerna i DanmarkUpplev båtlivet i den danska skärgården. Här är en rundtur till några av de vackraste seglingsdestinationerna i Danmark.Läs mer
04-06-2023
Barn ombordAtt ta med barnen på en båttur är ett fantastiskt och givande äventyr för hela familjen.Läs mer
16-05-2023
Ta hand om en begagnad båtHär är en guide till underhåll av en begagnad båt, fylld med användbara tips och tricksLäs mer
YachtBroker är Skandinaviens största kedja av professionella båtmäklare och hjälper varje år hundratals nöjda kunder att köpa och sälja båtar.